Welcome!

The kernel problem with recent updates has been solved. Find the solution here

Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.3 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Davinci Resolve 15 not launching

Post Reply
pritishparihar
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 22
Joined: Fri May 31, 2019 7:48 am

Davinci Resolve 15 not launching

#1

Post by pritishparihar » Sat Jun 08, 2019 11:39 am

I tried running with terminal Davinci Resolve on terminal

The following error I m getting

Code: Select all

ActCCMessage Already in Table: Code= c005, Mode= 13, Level=  1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= c006, Mode= 13, Level=  1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= c007, Mode= 13, Level=  1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= 2282, Mode=  0, Level=  0, CmdKey= 8, Option= 0
PnlMsgActionStringAdapter Already in Table: Code= 615e, Mode=  0, Level=  0, CmdKey= -1, Option= 0
15.2.2 (#007) Linux/Clang
Main thread starts: 93F47AC0
[0x7f1d93f47ac0] | Undefined            | INFO  | 2019-06-08 21:05:06,378 | --------------------------------------------------------------------------------
[0x7f1d93f47ac0] | Undefined            | INFO  | 2019-06-08 21:05:06,378 | Loaded log config from /opt/resolve/configs/log-conf.xml
[0x7f1d93f47ac0] | Undefined            | INFO  | 2019-06-08 21:05:06,378 | --------------------------------------------------------------------------------
Aborted
On checking the log file itself,

Code: Select all

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<log4j:configuration xmlns:log4j="http://jakarta.apache.org/log4j/">

  <!-- == Log Appenders == -->
  
  <!-- Output the log message to system console.
 	-->
  <appender name="StdErrAppender" class="org.apache.log4j.ConsoleAppender">
    <param name="Target" value="System.err"/>
    <!-- other possible layout patterns
      
      the following appender creates a logfile in log4j XML format, suitable to viewing with
      XML log viewer such as Chainsaw (http://logging.apache.org/log4j/docs/chainsaw.html)
      <layout class="org.apache.log4j.xml.XMLLayout" />
      
      HTML table layout
      <layout class="org.apache.log4j.xml.HTMLLayout" />
      
      Time Thread Catagory layout
      <layout class="org.apache.log4j.TTCCLayout" />
    -->
    <layout class="org.apache.log4j.PatternLayout">
        <param name="ConversionPattern" value="[%t] | %-20.32c | %-5p | %d{ISO8601} | %m%n"/>
    </layout>
  </appender>

  <!-- On application startup, a log file named "rollinglog.log" will be create if not exist.
 	     When the log file reach beyond 5KB, it will be renamed "rollinglog.log.1", when the log
 	     index reach "rollinglog.log.5", the next rename will be back to "rollinglog.log.1" and
 	     overite the old log. 
 	-->
  <appender name="RollLogAppender" class="org.apache.log4j.RollingFileAppender">
    <param name="file" value="./logs/rollinglog.txt"/>
    <param name="append" value="true"/>
    <param name="MaxFileSize" value="2MB"/>
    <param name="MaxBackupIndex" value="5"/>
    <layout class="org.apache.log4j.PatternLayout">
        <param name="ConversionPattern" value="[%t] | %-20.32c | %-5p | %d{ISO8601} | %m%n"/>
    </layout>
  </appender>

  <!-- == Log filter setting == -->
  
  <!-- Setup the root category, add the appenders and set the default level 
 	     5 level of logging,  ALL < DEBUG < INFO < WARN < ERROR < FATAL 
 	     The root level is set with INFO, which mean any message greater or same
 	     as INFO will be log down, in this case, DEBUG is not logged. 
 	     To log all regardless of logging level, set <priority value="ALL">
 	-->
  <root>
    <priority value="INFO" />
    <appender-ref ref="StdErrAppender"/>
    <appender-ref ref="RollLogAppender"/>
  </root>

  <!-- Example:
       Specify the target appender for SyManager
       Specify the level for SyManager
  -->
  <!-- 
  <category name="SyManager" >
    <priority value ="DEBUG" />
    
    <appender-ref ref="SyManagerAppender"/>
  </category>
  -->

</log4j:configuration>

User avatar
timkb4cq
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 5057
Joined: Wed Jul 12, 2006 4:05 pm

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#2

Post by timkb4cq » Sat Jun 08, 2019 12:44 pm

Unfortunately, that error message is not terribly informative.
Please post your Quick System Information (found in MX Tools) and let us know just how you installed Davinci Resolve since they don't directly support debian installation.
MSI 970A-G43 MB, AMD FX-6300 (six core), 16GB RAM, GeForce 730, Samsung 850 EVO 250GB SSD, Seagate Barracuda XT 3TB

pritishparihar
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 22
Joined: Fri May 31, 2019 7:48 am

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#3

Post by pritishparihar » Sat Jun 08, 2019 12:47 pm

Here you go,

Code: Select all

System:
  Host: mxlinux Kernel: 4.19.0-5-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc 
  v: 6.3.0 Desktop: Gnome 3.22.3 Distro: MX-18.3_x64 Continuum May 26  2019 
  base: Debian GNU/Linux 9 (stretch) 
Machine:
  Type: Laptop System: ASUSTeK product: X556UR v: 1.0 serial: <filter> 
  Mobo: ASUSTeK model: X556UR v: 1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: X556UR.315 date: 01/25/2019 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 19.2 Wh condition: 19.2/38.0 Wh (51%) 
  model: ASUSTeK ASUS Battery status: Not charging 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-6200U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Skylake rev: 3 L2 cache: 3072 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19200 
  Speed: 600 MHz min/max: 400/2800 MHz Core speeds (MHz): 1: 600 2: 600 
  3: 600 4: 600 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 520 vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 
  Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930MX] vendor: ASUSTeK driver: nouveau 
  v: kernel bus ID: 01:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: modesetting,nouveau 
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2) 
  v: 4.5 Mesa 18.2.6 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: ASUSTeK 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 
  Sound Server: ALSA v: k4.19.0-5-amd64 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 02:00.0 
  IF: eth0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter vendor: Lite-On 
  driver: rtl8723be v: kernel port: c000 bus ID: 03:00.0 
  IF: wlan0 state: up mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 320.19 GiB (34.4%) 
  ID-1: /dev/sda vendor: Toshiba model: MQ01ABD100 size: 931.51 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 24.48 GiB used: 13.48 GiB (55.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda8 
  ID-2: swap-1 size: 4.75 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda10 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 44.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): cpu: 3000 
Repos:
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/antix.list 
  1: deb http://iso.mxrepo.com/antix/stretch stretch main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian-stable-updates.list 
  1: deb http://ftp.au.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian.list 
  1: deb http://ftp.au.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
  2: deb http://security.debian.org/ stretch/updates main contrib non-free
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/mx.list 
  1: deb https://ftp.saix.net/pub/linux/distributions/mxlinux/mx/repo/ stretch main non-free
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/opera-stable.list 
  1: deb https://deb.opera.com/opera-stable/ stable non-free #Opera Browser (final releases)
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/various.list 
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/vivaldi.list 
  1: deb http://repo.vivaldi.com/stable/deb/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/yandex-browser-beta.list 
  1: deb [arch=amd64] http://repo.yandex.ru/yandex-browser/deb beta main
Info:
  Processes: 271 Uptime: 10h 15m Memory: 11.60 GiB used: 1.56 GiB (13.5%) 
  Init: SysVinit runlevel: 5 Compilers: gcc: 6.3.0 Shell: bash v: 4.4.12 
  inxi: 3.0.33 
timkb4cq wrote:
Sat Jun 08, 2019 12:44 pm
Unfortunately, that error message is not terribly informative.
Please post your Quick System Information (found in MX Tools) and let us know just how you installed Davinci Resolve since they don't directly support debian installation.

pritishparihar
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 22
Joined: Fri May 31, 2019 7:48 am

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#4

Post by pritishparihar » Sat Jun 08, 2019 12:49 pm

timkb4cq wrote:
Sat Jun 08, 2019 12:44 pm
Unfortunately, that error message is not terribly informative.
Please post your Quick System Information (found in MX Tools) and let us know just how you installed Davinci Resolve since they don't directly support debian installation.
I have just extracted the zip file and found .run file, then simply I ran the file and installation ran successfully. After finish it require few missing so with apt-get I installed them, now I m getting this error

User avatar
timkb4cq
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 5057
Joined: Wed Jul 12, 2006 4:05 pm

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#5

Post by timkb4cq » Sat Jun 08, 2019 1:02 pm

Davinci Resolve requires nvidia graphics with the proprietary nvidia driver. As you can see, your nvidia card is using the nouveau driver instead - but since you have a hybrid graphics system with both intel & nvidia with intel as the only listed OpenGL provider, Davinici isn't even trying to use the nvidia card, and won't run with the intel.

Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930MX] vendor: ASUSTeK driver: nouveau
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2) v: 4.5 Mesa 18.2.6 direct render: Yes

That probably isn't the only issue, as Davinci Resolve usually needs to use some of its own libraries in place of the host machine's
https://www.linuxuprising.com/2018/06/h ... 15-in.html

If you install the nvidia drivers with the installer in MX Tools, it should set up bumblebee which will let you start programs using the nvidia card only for programs like this by prepending the command with optirun , but I don't have hybrid graphics myself so I would defer to those who have actually used it.
MSI 970A-G43 MB, AMD FX-6300 (six core), 16GB RAM, GeForce 730, Samsung 850 EVO 250GB SSD, Seagate Barracuda XT 3TB

pritishparihar
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 22
Joined: Fri May 31, 2019 7:48 am

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#6

Post by pritishparihar » Sat Jun 08, 2019 2:25 pm

Encountering same issue while launching

Code: Select all

ActCCMessage Already in Table: Code= c005, Mode= 13, Level=  1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= c006, Mode= 13, Level=  1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= c007, Mode= 13, Level=  1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= 2282, Mode=  0, Level=  0, CmdKey= 8, Option= 0
PnlMsgActionStringAdapter Already in Table: Code= 615e, Mode=  0, Level=  0, CmdKey= -1, Option= 0
15.2.2 (#007) Linux/Clang
Main thread starts: 84E73AC0
[0x7f2784e73ac0] | Undefined            | INFO  | 2019-06-08 23:53:11,214 | --------------------------------------------------------------------------------
[0x7f2784e73ac0] | Undefined            | INFO  | 2019-06-08 23:53:11,214 | Loaded log config from /opt/resolve/configs/log-conf.xml
[0x7f2784e73ac0] | Undefined            | INFO  | 2019-06-08 23:53:11,214 | --------------------------------------------------------------------------------
Aborted

here is quick info of system

Code: Select all

[code]
System:    Host: mxlinux Kernel: 4.19.0-5-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 6.3.0 
           Desktop: Gnome 3.22.3 Distro: MX-18.3_x64 Continuum May 26  2019 
           base: Debian GNU/Linux 9 (stretch) 
Machine:   Type: Laptop System: ASUSTeK product: X556UR v: 1.0 serial: <filter> 
           Mobo: ASUSTeK model: X556UR v: 1.0 serial: <filter> UEFI: American Megatrends 
           v: X556UR.315 date: 01/25/2019 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 19.2 Wh condition: 19.2/38.0 Wh (51%) model: ASUSTeK ASUS Battery 
           status: Not charging 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i5-6200U bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake 
           rev: 3 L2 cache: 3072 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19200 
           Speed: 1756 MHz min/max: 400/2800 MHz Core speeds (MHz): 1: 600 2: 600 3: 600 4: 600 
Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 520 vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel 
           bus ID: 00:02.0 
           Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930MX] driver: N/A bus ID: 01:00.0 
           Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
           resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2) v: 4.5 Mesa 18.2.6 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel 
           v: kernel bus ID: 00:1f.3 
           Sound Server: ALSA v: k4.19.0-5-amd64 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK 
           driver: r8169 v: kernel port: d000 bus ID: 02:00.0 
           IF: eth0 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter vendor: Lite-On 
           driver: rtl8723be v: kernel port: c000 bus ID: 03:00.0 
           IF: wlan0 state: up mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 931.51 GiB used: 14.00 GiB (1.5%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Toshiba model: MQ01ABD100 size: 931.51 GiB temp: 40 C 
Partition: ID-1: / size: 24.48 GiB used: 13.84 GiB (56.5%) fs: ext4 dev: /dev/sda8 
           ID-2: swap-1 size: 4.75 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda10 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 44.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 2900 
Repos:     Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/antix.list 
           1: deb http://iso.mxrepo.com/antix/stretch stretch main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian-stable-updates.list 
           1: deb http://ftp.au.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian.list 
           1: deb http://ftp.au.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
           2: deb http://security.debian.org/ stretch/updates main contrib non-free
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/mx.list 
           1: deb https://ftp.saix.net/pub/linux/distributions/mxlinux/mx/repo/ stretch main non-free
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/opera-stable.list 
           1: deb https://deb.opera.com/opera-stable/ stable non-free #Opera Browser (final releases)
           No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/various.list 
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/vivaldi.list 
           1: deb http://repo.vivaldi.com/stable/deb/ stable main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/yandex-browser-beta.list 
           1: deb [arch=amd64] http://repo.yandex.ru/yandex-browser/deb beta main
Info:      Processes: 223 Uptime: 18m Memory: 11.60 GiB used: 1.50 GiB (12.9%) Init: SysVinit 
           runlevel: 5 Compilers: gcc: 6.3.0 Shell: bash v: 4.4.12 inxi: 3.0.33 
[/code]


Here is log file again

Code: Select all

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<log4j:configuration xmlns:log4j="http://jakarta.apache.org/log4j/">

  <!-- == Log Appenders == -->
  
  <!-- Output the log message to system console.
 	-->
  <appender name="StdErrAppender" class="org.apache.log4j.ConsoleAppender">
    <param name="Target" value="System.err"/>
    <!-- other possible layout patterns
      
      the following appender creates a logfile in log4j XML format, suitable to viewing with
      XML log viewer such as Chainsaw (http://logging.apache.org/log4j/docs/chainsaw.html)
      <layout class="org.apache.log4j.xml.XMLLayout" />
      
      HTML table layout
      <layout class="org.apache.log4j.xml.HTMLLayout" />
      
      Time Thread Catagory layout
      <layout class="org.apache.log4j.TTCCLayout" />
    -->
    <layout class="org.apache.log4j.PatternLayout">
        <param name="ConversionPattern" value="[%t] | %-20.32c | %-5p | %d{ISO8601} | %m%n"/>
    </layout>
  </appender>

  <!-- On application startup, a log file named "rollinglog.log" will be create if not exist.
 	     When the log file reach beyond 5KB, it will be renamed "rollinglog.log.1", when the log
 	     index reach "rollinglog.log.5", the next rename will be back to "rollinglog.log.1" and
 	     overite the old log. 
 	-->
  <appender name="RollLogAppender" class="org.apache.log4j.RollingFileAppender">
    <param name="file" value="./logs/rollinglog.txt"/>
    <param name="append" value="true"/>
    <param name="MaxFileSize" value="2MB"/>
    <param name="MaxBackupIndex" value="5"/>
    <layout class="org.apache.log4j.PatternLayout">
        <param name="ConversionPattern" value="[%t] | %-20.32c | %-5p | %d{ISO8601} | %m%n"/>
    </layout>
  </appender>

  <!-- == Log filter setting == -->
  
  <!-- Setup the root category, add the appenders and set the default level 
 	     5 level of logging,  ALL < DEBUG < INFO < WARN < ERROR < FATAL 
 	     The root level is set with INFO, which mean any message greater or same
 	     as INFO will be log down, in this case, DEBUG is not logged. 
 	     To log all regardless of logging level, set <priority value="ALL">
 	-->
  <root>
    <priority value="INFO" />
    <appender-ref ref="StdErrAppender"/>
    <appender-ref ref="RollLogAppender"/>
  </root>

  <!-- Example:
       Specify the target appender for SyManager
       Specify the level for SyManager
  -->
  <!-- 
  <category name="SyManager" >
    <priority value ="DEBUG" />
    
    <appender-ref ref="SyManagerAppender"/>
  </category>
  -->

</log4j:configuration>

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 19560
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#7

Post by Stevo » Sat Jun 08, 2019 2:56 pm

Is Bumblebee working now to switch the graphics rendering? Like with

Code: Select all

optirun inxi -G

Code: Select all

optirun glxspheres64

pritishparihar
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 22
Joined: Fri May 31, 2019 7:48 am

Re: Davinci Resolve 15 not launching

#8

Post by pritishparihar » Sat Jun 08, 2019 11:36 pm

Stevo wrote:
Sat Jun 08, 2019 2:56 pm
Is Bumblebee working now to switch the graphics rendering? Like with

Code: Select all

optirun inxi -G
This code i got output

Code: Select all

Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 520 driver: i915 v: kernel 
           Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930MX] driver: nvidia v: 390.116 
           Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
           resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: GeForce 930MX/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116 

Code: Select all

optirun glxspheres64
I got


Code: Select all

Polygons in scene: 62464 (61 spheres * 1024 polys/spheres)
Visual ID of window: 0x21
Context is Direct
OpenGL Renderer: GeForce 930MX/PCIe/SSE2
79.996529 frames/sec - 89.276126 Mpixels/sec
80.573839 frames/sec - 89.920404 Mpixels/sec
79.768234 frames/sec - 89.021350 Mpixels/sec
80.764483 frames/sec - 90.133163 Mpixels/sec
80.797654 frames/sec - 90.170182 Mpixels/sec
80.511772 frames/sec - 89.851138 Mpixels/sec
80.526065 frames/sec - 89.867089 Mpixels/sec
80.323298 frames/sec - 89.640800 Mpixels/sec
80.471519 frames/sec - 89.806215 Mpixels/sec
80.051020 frames/sec - 89.336938 Mpixels/sec
80.263370 frames/sec - 89.573921 Mpixels/sec
80.357086 frames/sec - 89.678508 Mpixels/sec
80.760144 frames/sec - 90.128321 Mpixels/sec
80.116342 frames/sec - 89.409838 Mpixels/sec
80.261195 frames/sec - 89.571494 Mpixels/sec
80.421167 frames/sec - 89.750022 Mpixels/sec
80.616484 frames/sec - 89.967997 Mpixels/sec
80.067630 frames/sec - 89.355475 Mpixels/sec
80.757332 frames/sec - 90.125182 Mpixels/sec
79.995957 frames/sec - 89.275488 Mpixels/sec
80.166209 frames/sec - 89.465489 Mpixels/sec
80.784177 frames/sec - 90.155142 Mpixels/sec
80.215289 frames/sec - 89.520262 Mpixels/sec
80.185923 frames/sec - 89.487490 Mpixels/sec
80.289700 frames/sec - 89.603305 Mpixels/sec
80.693669 frames/sec - 90.054135 Mpixels/sec
80.421961 frames/sec - 89.750909 Mpixels/sec
80.465276 frames/sec - 89.799248 Mpixels/sec

Post Reply

Return to “General”